Activităţi extracurriculare

Lansare de carte:

„Crăciunul în satul meu – între amintire şi realitate. Anchetă de teren”.

Ceasuri Împărătești


Joi, 22 decembrie 2016, de la ora 13, la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad a avut loc lansarea volumului „Crăciunul în satul meu – între amintire şi realitate. Anchetă de teren”.


Cartea este rezultatul parteneriatului educaţional de cunoaştere a tradiţiilor populare româneşti, încheiat între Centrul Cultural Judeţean Arad, Colegiul Naţional „Moise Nicoară” Arad şi Seminarul Teologic Ortodox Arad, prin care 8 elevi (Ciprian Lipovan, Andrei Jurj, Viorel Curtuţiu, Corina Bora, Romina Oncu, Alexandra Roşca, Sebastian Sirban, Maria Stoica) de la cele două şcoli, îndrumaţi de profesorii dr. Diana Şimonca-Opriţa şi pr. Codin Şimonca-Opriţa, au efectuat anchete de teren despre Crăciunul din satul lor şi au transcris interviurile, pentru a putea fi publicate.

La lansare a participat, cu un efect impresionant, grupul dubașilor de la Școala Populară de Artă din Arad, coordonați de d-na prof. Marioara Miclea. 

Din partea Centrului Cultural Judeţean Arad, activitatea a fost coordonată de Rodica Colta, etnolog.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Judetean Arad prin Centrul Cultural Judetean Arad.


Vineri, 23 decembrie 2016, în ultim a zi înainte de vacanță, elevii seminariști au participat la slujba Ceasurilor Împărătești, săvârșite la capela Seminarului arădean de către părintele duhovnic prof. Codin Șimonca-Oprița.




Ziua ŞtAfetei la Seminarul Teologic Ortodox din AraD

Sub îndrumarea d-nei prof. dr. Florica Faur.


https://sites.google.com/a/seminararad.org/site-principal/activitati-extracurriculare/14975961_1449253925101885_1537414438_o.jpg

Data: 7/11/2016

Comunicat de presă

Ziua Ștafetei” în ARAD: 20 copii și tineri iau locul adulților pentru o zi și încearcă profesia la care doar visau

 

În perioada 15-25 Noiembrie 2016, pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor, SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX ARAD participă la cea de-a V-a ediție a campaniei “Ziua Ștafetei”, o campanie-eveniment initiată de către Fundația Terre des hommes și implementată la nivel național, în cadrul căreia adulții predau ştafeta propriilor meserii unor copii și tineri dornici să le înveţe. Sub umbrela campaniei naționale, 20 copii și tineri din ARAD vor fi sprijiniți să devină, pentru o zi, asistenți medicali, avocați, preoți, profesori de religie, informaticieni, polițiști, actori etc.

Drepturile copiilor și tinerilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce le privește viitorul, de a-și exprima propriile opinii și de a fi ascultați de către adulți sunt câteva dintre drepturile lor fundamentale, recunoscute la nivel internațional prin Convenția ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 Noiembrie 1989 și ratificată în România prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990.

În semn de recunoaștere a acestor drepturi, în luna Noiembrie a fiecărui an (începând din 2012), Fundația Terre des hommes desfășoară campania “Ziua Ștafetei – Acum decid eu!” (www.ziuastafetei.ro) prin care copii și tineri din întreaga țară sunt sprijiniți de adulți să-și afirme aspirațiile pentru viitor și să încerce, pentru o zi, profesiile la care visează.

În calitate de coordonator local al campaniei, SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX ARAD a selectat 20 copii și tineri, cu vârste între 16-17 ani, care vor prelua ștafeta profesiilor de asistenți medicali, avocați, preoți, profesori de religie, informaticieni, polițiști, actori etc.

În cadrul unei activități de predare-preluare a ștafetei, specialiștii delegați de instituțiile de mai sus le vor prezenta copiilor și tinerilor în ce constau sarcinile lor de zi cu zi, oferindu-le totodată șansa de a participa în mod activ la practicarea acestora. La activități vor mai participa și tutorii copiilor sau alți membri ai familiei, în calitate de însoțitori.

 “I-am întrebat pe copii ce vor să fie când vor crește mari și ne-au răspuns:. asistenți medicali, avocați, preoți, profesori de religie, informaticieni, polițiști, actori etc.

După cum vedeți, când își imaginează ce rol pot avea ca adulți, copii vor să fie eroii de zi cu zi, cei de care vom avea întotdeauna nevoie. Credem că este important să le arătăm că-i susținem și să le dăm o dovadă de încredere, lăsându-i să ne preia locul măcar pentru o zi, de Ziua Ștafetei. Le mulțumim pe această cale mentorilor care le vor oferi o experiență de viață deosebit de edificatoare, consolidându-le motivația de a deveni ceea ce-și doresc”, a declarat profesorul Florica Faur, desemnată de SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX ARAD să coordoneze campania pe plan local.

”Pentru noi, adulții, participarea copiilor și tinerilor la viața comunității trebuie să devină o prioritate deoarece ei formează generația de mâine, iar societatea pe care o construim azi va fi realitatea lor de mai târziu – este drept și natural să le oferim șansa de a participa în deciziile și acțiunile care-i vor afecta direct, iar Ziua Ștafetei e menită să ne reamintească despre acest lucru”, afirmă Kirsten Theuns, delegatul național al Fundației Terre des hommes.

Implementarea “Zilei Ștafetei” pe plan local se bucură de sprijinul ….sponsor/instituții cărora doriți să le mulțumiți… Mai multe detalii despre implementarea campaniei sunt disponibile pe www.ziuastafetei.ro.

 

Pentru mai multe detalii, vă rugăm contactați:

PROF. Florica Faur,

lia37_faur@yahoo.fr

 

***

 

Despre Fundația Terre des hommes: Fundaţia Terre des hommes (Tdh) este o organizaţie neguvernamentală din Elveţia ce dezvoltă programe şi proiecte în peste 38 de ţări pentru a proteja copiii aflaţi în nevoie. În România, Terre des hommes a avut o prezenţă neîntreruptă încă din 1992, iar de atunci, în fiecare an, mii de copii şi părinţi sunt beneficiari ai activităţilor implementate de către Tdh în următoarele domenii: (1) consolidarea sistemelor de protecţie a copilului şi justiţiei juvenile; (2) protecţia copiilor afectaţi de migraţie şi prevenirea traficului de persoane, şi (3) incluziunea socială a persoanelor de etnie roma şi a altor minorităţi. Recent, în urmă unei analize conduse de către reţeaua globală Keeping Children Safe, Terre des hommes a primit cea mai înalta recunoaştere – Nivel 1 de certificare – pentru modul în care asigura protejarea copiilor în situaţii de risc. Pentru mai multe detalii, accesaţi www.tdh.ro.

 



„SĂPTĂMÂNA ALTFEL – SĂ ȘTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN!” LA SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX ARAD

(2016)

Săptămâna 18-22 aprilie 2016 a însemnat pentru toate școlile din Învățământul Preuniversitar din România săptămâna activităților extracurriculare, a deschiderii căilor cunoașterii prin alte modalități decât cele obișnuite ale procesului instructiv-educativ Aceasta este un parcurs didactic de extinedre și aprofundare a unor competențe și abilități ale elevilor, context care își propune să dezvolte în afara orelor de curs aptitudini adiacente acestora. Elevii sunt puși în situații noi, în care, expolatând cunoștințele dobândite la diferitlele discipline, abordează inter- și trans-disciplinar teme care le îmbogățesc cultura generală. Nu în ultimul rând, ieșirea din spațiul convențional al școlii și vizitarea unor instituții din oraș, precum și excursiile de studiu au rolul de a-i provoca pe elevi la noi descoperiri și la aplicarea cunoștințelor în contexte noi.

Astfel, elevii seminariști arădeni au avut parte în acest an de multiple posibilități de a-și lărgi orizonturile de cunoaștere spirituală și intelectuală, dar și fizice. Fiecare zi a însemnat pentru aceștia participarea la unele slujbe specifice acestei perioade a anului bisericesc.

Luni s-au săvârșit Ceasurile, urmate de un cuvânt de învățătură al părintelui duhovnic al școlii, pr. prof. Codin Șimonca-Oprița, privitor tocmai la semnificația specială a Laudelor în viața liturgică a Bisericii, în special a Ceasurilor. Marți, elevii au participat la slujba Pavecerniței Mari, bucurându-se de asemenea de un cuvânt de învățătură legat de semnificațiile acesteia. Miercuri s-a săvârșit slujba Acatistului Sf. Mare Mucenic Gheorghe, a cărui prăznuire se face în fiecare an la 23 aprilie. Cuvântul de învățătură al părintelui duhovnic s-a referit la importanța mărturisirii credinței, în orice condiții, cu orice riscuri privitoare la lumea de aici. Joi elevii au participat la Acatistul „Rugului Aprins”, alcătuit de monahul Daniil (Sandu Tudor) de la Rarău, cuvântul duhovnicului fiind legat de moștenirea Mănăstirii Antim (în anul cememorativ al Sf. Sfințitului Mc. Antim Ivireanul) în secolul al XX-lea, gruparea isihastă „Rugul Aprins”. Vineri s-a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfințite, la care mulți elevi seminariști s-au împărtășit cu Sfintele Taine ale Domnului nostru Iisus Hristos.

La aceste activități duhovnicești s-au adăugat și altele, dintre care amintim vizitarea mănăstirii „Sf. Simeon Stâlpnicul” din Arad-Gai, sub coordonarea pr. prof. Dacian Emilian-Nan, a d-nei prof. Anamaria Botezatu și a d-lui prof. Ștefan- Adrian Bugyi; activitățile culturale organizate de d-na prof. dr. Florica Faur (dedicate poetului Ștefan-Augustin Doinaș, dar și legate de activități de creație și expresie plastică, precum și de parteneriat cu Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad, cu d-na Lucia Bibarț); vizitarea Penitenciarului de Maximă Siguranță Arad de către elevii clasei a IX-a, coordonați de pr. prof. Dacian Emilian-Nan, dirigintele acestei clase, împlinind astfel cuvântul Mântuitorului legat de cercetarea celor aflați în temniță (Matei 25, 36); la aceasta s-a adăugat cuvintele de învățătură, catehezele pr. prof. Pompiliu Gvara și ale pr. prof. Codin Șimonca-Oprița adresate unui grup de persoane aflate la Penitenciarul Arad, legate de Săptămâna Patimilor și de Învierea Domnului, în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului (prin pr. Consilier Gabriel Mariș) și cu Penitenciarul Arad (prin dl. Ioan Iovescu); concursul de toacă, sub coordonarea părintelui prof. arhid. Paul-Tiberiu Ardelean și a d-lui prof. Ștefan-Adrian Bugyi, la care a participat și pr. prof. Pompiliu Gavra, directorul Seminarului arădean; competițiile sportive, sub coordonarea d-lui prof. Pavel Sîrbu, fost Inspector Școlar General (fotbal, șah); excursia de studiu a clasei a XI-a „De la Ienopola Aradului la Moara cu noroc a lui Ioan Slavici”, desfășurată la Ineu, la hanul „Moara cu noroc”, sub coordonarea pr. diriginte prof. Codin Șimonca-Oprița, în colaborare cu Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, prin prof. dr. Diana Șimonca-Oprița; vizionarea unor filme educative și discutarea acestora (coordonator: pr. prof. Codin Șimonca-Oprița); alte activități educative, culturale, spirituale.

În felul acesta ultima săptămână din Postul Mare, cea care premerge Săptămânii Mari, s-a constituit pentru elevii seminariști arădeni într-un moment de deschidere, de îmbogăţire a cunoașterii, de parcurgere a unor momente emoționante, pline de semnificații multiple.


Prăznuirea Sfântului Ioan Hrisostom la Seminarul Teologic Ortodox din Arad

(2015)

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2015 să fie declarat Anul omagial al parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii. În acest cadru, ziua prăznuirii Sfântului Ioan Hrisostom a fost sărbătorită la Seminarul Teologic Ortodox din Arad într-un cadru deosebit, mai cu seamă că, alături de Sfântul Vasile cel Mare şi de Sfântul Grigorie de Nazianz, Sfântul Ioan este şi ocrotitor al şcolilor teologice. Astfel, în ajunul zilei de 13 noiembrie 2015, la capela Seminarului arădean s-a săvârşit slujba Vecerniei cu Litie, urmată de slujba Utreniei. Au slujit părintele director prof. Pompiliu Gavra – care a ţinut şi un cuvânt de învăţătură legat de viaţa Sfântului Ioan Gură de Aur, de contextul istoric zbuciumat în care a trăit, de ispitele vieţii sale, de pilda smereniei pe care a dat-o contemporanilor săi, dar mai cu seamă de mărturia adevărului în orice împrejurare –, alături de părintele prof. Codin Şimonca-Opriţa, duhovnicul şcolii.

În dimineaţa zilei de 13 noiembrie, în biserica din curtea Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” şi a Seminarului Teologic Ortodox din Arad, s-a oficiat slujba Sfintei Liturghii de către un sobor alcătuit din preoţi – cadre didactice ale Facultăţii teologice arădene (pr. conf. univ. dr. Lucian Farcaşiu şi pr. asist. univ. dr. Ştefan Negreanu) şi ale Seminarului din cetatea Aradului (pr. prof. Pompiliu Gavra, directorul Seminarului; pr. prof. Dacian-Emilian Nan; pr. prof. Codin Şimonca-Opriţa, duhovnicul Seminarului), protos fiind Preacucernicul Părinte Emil Roman, director al Seminarului în perioada 1997-2006. La slujbă au participat foşti profesori ai Seminarului, actuale cadre didactice, elevi, absolvenţi. Elevul Cătălin Drăgan din clasa a XII-a a ţinut un cuvânt de învăţătură despre lucrarea filantropică a Sfântului Ioan Gură de Aur şi misiunea în parohie. Părintele director a evidenţiat apoi valoarea Sfântului Ioan Hrisostom în ceea ce priveşte Sfânta Liturghie a sa, ce se săvârşeşte aproape zilnic în cursul anului bisericesc.

Apoi s-a săvârşit slujba de parastas pentru foştii profesori şi elevi ai Seminarului, care au trecut la cele veşnice. Ziua s-a încheiat cu o agapă frăţească.




Activităţi extracurriculare 

ale elevilor Seminarului Teologic Ortodox din Arad

23-25 octombrie 2015

 

Sfânta Treime de la Densuş





            Elevii Seminarului Teologic Ortodox din Arad au participat la mai multe activităţi extracurriculare, menite să le deschidă orizonturile spirituale, culturale şi intelectuale.

           

   

    Astfel, vineri, 23 octombrie 2015, la iniţiativa d-nei prof. dr. Florica Faur, elevii seminarişti coordonaţi de pr. prof. Dacian-Emilian Nan şi de către pr. prof. Codin Şimonca-Opriţa au participat în Palatul Justiţiei la „Ziua Porţilor Deschise”, organizată de Tribunalul Arad împreună cu Judecătoria Arad, cu prilejul Zilei Europene a Justiţiei Civile. Elevii au avut ocazia să viziteze Palatul Justiţiei şi să cunoască parte din activitatea sistemelor judiciare, informându-se asupra felului în care funcţionează organele judiciare şi asupra modului concret în care se desfăşoară procedurile judiciare. De asemenea, elevii seminarişti au asistat la un concert susţinut în Sala Festivă a Palatului Justiţiei din Arad, susţinut de Cvartetul reprezentativ al Liceului de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad (condus de Ştefan Şimonca-Opriţa, cl. a IX-a, fiul unuia dintre profesorii Seminarului nostru), care a interpretat piese muzicale de W. A. Mozart.



    De asemenea, în perioada 23-25 octombrie, elevii clasei a XI-a de la Seminarul Teologic Ortodox din Arad (cărora li s-au adăugat şi câţiva colegi din clasele a X-a şi a XII-a; în total au participat 24 de elevi seminarişti) au participat la o excursie-pelerinaj desfăşurată sub coordonarea pr. prof. Codin Şimonca-Opriţa. Aceasta a debutat în data de vineri, 23 octombrie, după câteva ore de curs dedicate exclusiv şi cu minuţiozitate pregătirii acesteia în timpul săptămânii precedente.           




    Sâmbătă dimineaţa, grupul a vizitat Cetatea Alba Iuliei, însoţită de istorici-muzeografi de la Muzeul Unirii din Alba Iulia (Ioan Oprea – îmbrăcat în uniforma legionarului roman –, respectiv Florin Bogdan). Vizita a inclus vizitarea exteriorului cetăţii, a Muzeului „Principia”, ce adăposteşte cartierul general al castrului roman Apulum, Muzeul Unirii, Sala Unirii, Catedrala Reîntregirii, Catedrala Romano-Catolică cu sarcofagul lui Ioan Iancu de Hunedoara, Cetatea Alba Carolina, statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, celulele lui Horia şi Cloşca.


    După-amiază grupul s-a îndreptat spre mănăstirea „Râpa Robilor” cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci” din Aiud, unde Preacuviosul Părinte stareţ protosinghel Augustin Varvaruc a oferit un extensiv cuvânt de învăţătură privind prezenţa mănăstirii în acest loc, precum şi simbolistica extrem de bogată a întregului ansamblu. Elevii seminarişti au dat slavă lui Dumnezeu şi Maicii Domnului, intonând imnul Axion, în biserica mănăstirii. Toţi participanţii s-au închinat în osuarul alăturat, de dedesubtul monumentului „Calvarul Aiudului”. Apreciem acest moment ca cel mai încărcat de emoţie, semnificaţie şi har din cadrul întregului periplu.


    Partea de pelerinaj a excursiei a continuat cu cercetarea Mănăstirii Râmeţ, unde Preacuvioasa maică Eudoxia Manolache, ghidul mănăstirii şi al muzeului, a avut o abordarea extrem de vie şi de personală, vorbindu-le elevilor cu drag şi pricepere. Elevii s-au închinat în cele două biserici ale mănăstirii, apoi au vizitat muzeul.


      Seara a continuat vizitarea exteriorului Cetăţii Alba Carolina.


     După cină, s-a organizat un concurs cu premii, în care au participat toţi elevii, grupaţi în trei echipe, concurs ce a vizat verificarea şi, mai cu seamă, consolidarea cunoştinţelor dobândite cu prilejul acestei excursii-pelerinaj.

     



     Duminică, 25 octombrie 2015, elevii au participat la Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfânta Treime” a Încoronării. După-amiază elevii s-au deplasat la Densuş, unde au vizitat şi s-au închinat în vechea biserică plină de taine de aici. Preacucernicul Părinte Alexandru Gherghel, parohul de aici, ne-a oferit câteva precizări cu privire la ipotezele istoricilor legate de biserica din Densuş. Elevii seminarişti au intonat mai multe imnuri bisericeşti.


     De aici grupul s-a deplasat la situl arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unde a vizitat întâi sugestivul muzeu al sitului, apoi situl propriu-zis.

           



            Ne exprimăm convingerea legată de câştigul extraordinar pe care îl au toţi elevii participanţi la aceste activităţi ce nu sunt incluse în programul cursurilor, legat de cunoaşterea trecutului neamului nostru, istorie ce se îngemănează cu cea a Bisericii noastre. De asemenea, elevii s-au relaxat într-un mod extrem de creativ.                       

                                                

   


Activităţi în luna octombrie 2014 ale elevilor Seminarului Teologic Ortodox din Arad

             Luna octombrie a anului 2014 a însemnat pentru elevii Seminarului Teologic Ortodox din Arad o perioadă plină de activităţi extracurriculare, acoperind o paletă largă, diversificată.

             Din punct de vedere duhovnicesc, luna octombrie este marcată de trei sărbători ale unor sfinţi prăznuiţi îndeosebi de către români: Sf. Cuv. Parascheva de la Iaşi (14 octombrie), Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir (26 octombrie), respectiv Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (27 octombrie). Elevii seminarişti au participat în aceste zile la Sfânta Liturghie şi la celelalte slujbe prilejuite de praznice

            Dar luna octombrie a fost pentru elevii Seminarului din Arad şi una plină de activităţi extracurriculare culturale, educaţionale, patriotice, istorice

            Astfel, în săptămâna 3-10 octombrie, „Săptămâna Educaţiei”, elevii Seminarului arădean au vizitat, însoţiţi de părintele prof. Codin Şimonca-Opriţa, de doamna prof. Irina-Elena Ancuţa şi de dl. prof. Lucian Baba vechea Preparandie a Aradului, şcoală de veche tradiţie pedagogică şi teologică a acestei părţi a ţării noastre. În această clădire a fost prima şcoală pedagogică românească, din întreg arealul românesc. Se numără şi între primele din Europa, având în vedere că prima şcoală normală a fost înfiinţată în 1810 la Strasbourg. Importanţa sa a fost majoră, datorită lipsei unei şcoli în limba română în întreaga Transilvanie, românii fiind supuşi unui proces de maghiarizare şi sârbizare. Istoria Şcolii Pedagogice de la Arad dovedeşte că ea nu a fost o şcoală regională sau locală, ci a fost de la început o şcoală naţională prin excelenţă. În jurul acestei instituţii de învăţământ s-au grupat intelectualii români ai vremii, pentru că profesorii au fost autentici promotori ai spiritului românesc. Proiectul „Rolul Preparandiei arădene în istoria oraşului nostru” a fost continuat de altele două: „Valori clasice cu Nichifor Crainic”, la Biblioteca Judeţeană „A. D. Xenpopol” Arad, sub îndrumarea d-nei prof. Irina-Elena Ancuţa, respectiv „Rolul educaţiei în formarea personalităţii”, la Seminarul Teologic din Arad, sub coordonarea d-nei prof. Ecaterina Rădulescu.


            În zilele de 14, respectiv 17 octombrie, însoţiţi de pr. prof. Codin Şimonca-Opriţa şi de d-na prof. dr. Florica Faur, elevii seminarişti din diferite clase au efectuat câte o vizită la Biblioteca Judeţeană, pentru vizionarea expoziţiei „Anna Frank. O istorie pentru prezent” şi a filmului „The Short Life of Anne Frank”. Annelies Marie „Anne” Frank (n. 12 iunie 1929, Frankfurt am Main, d. martie 1945, Bergen-Belsen, Germania) a fost o fată evreică germană, care şi-a pierdut cetăţenia germană în exilul olandez şi care a căzut victimă genocidului nazist din cel de-al Doilea Război Mondial. Este cunoscută datorită jurnalului pe care l-a ţinut în ascunzătoarea din Amsterdam, înainte de a fi arestată. Jurnalul, publicat după război de către tatăl ei, care supravieţuise calvarului, este considerat un document istoric al holocaustului, autoarea devenind o figură-simbol a victimelor naziştilor.

   

 

            Vineri, 24 octombrie 2014, două clase ale Seminarului au participat la evenimentul „Ziua Porţilor Deschise în Cetatea Aradului”, sub îndrumarea pr. prof. Codin Şimonca-Opriţa şi a d-lui prof. Horia Ilieş. Cetatea Aradului a fost construită pe malul stâng al Mureşului, fiind ridicată la cererea împărătesei Maria Tereza. Proiectată în stil Vauban-Tenaille, are formă de stea cu şase colţuri. Era prevăzută cu trei rânduri de cazemate subterane şi mai multe rânduri de şanţuri, care puteau fi inundate. Poarta principală şi clădirile din interior au fost construite în stil baroc. Până în 1918 cetatea a fost una din cele mai mari închisori militare ale Imperiului austro-ungar. În cazematele cetăţii, folosite pe post de închisori, au fost închişi Horea, Cloşca şi Crişan şi prizonierii din armata franceză, între anii 1790 - 1815. În timpul revoluţiei din 1848 – 1849, cetatea a jucat un rol crucial. Sub asediul armatei republicane maghiare, garnizoana a bombardat oraşul zi de zi timp de nouă luni. În vara lui 1849, armata revoluţionară maghiară a reuşit să ocupe cetatea timp de 46 de zile, până ce a fost încercuită de armatele ruseşti şi austriece şi obligată să se predea. După revoluţie, revoluţionarul paşoptist Eftimie Murgu a fost închis în 1849. Trupele habsburgice au mai încarcerat 500 de luptători ai armatei revoluţionare între anii 1849 - 1857, majoritatea fiind condamnaţi la moarte. În noiembrie 1918 cetatea a fost ocupată de trupele franco – sârbe, iar din iulie 1919 a fost preluată de armata română. La Cetatea Aradului elevii au putut vizita expoziţia, muzeul şi capela de aici, asistând şi la momentele demonstrative pregătite special de militarii români de aici.



            În sfârşit, data de 30 octombrie a marcat vizita la Sala Clio a claselor a IX-a şi a X-a, îndrumate de pr. prof. Codin Şimonca-Opriţa şi însoţite şi de dl. prof. Lucian Baba, unde Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” Arad a organizat expoziţia „Valori bibliofile de carte în limba franceză”. Biblioteca Judeţeană „A.D. Xenopol” din Arad încă mai păstrează, în arhivele sale, cărţi ale căror ediţii au fost ţinute pentru prima dată, cu sute de ani în urmă, de mâini tremurânde, care întorceau cu emoţie paginile, în aşteptarea deznodământului poveştilor palpitante ale vremurilor. Între scriitori care au fost capabili să creeze intrigi puternice se află cu siguranţă scriitorii francezi: Jean Racine sau Pierre Corneille cu ale lor sfâşietoare tragedii, Molière cu ale sale satire la adresa societăţii, ori părintele romantismului, Victor Hugo. Astfel, elevii seminarişti au putut vedea adevărate comori de patrimoniu  - operele literare ale scriitorilor francezi, apărute în secolele XVII-XIX. Expoziţia a cuprins un număr impresionant de titluri valoroase, precum ediţiile priceps Candide şi L’homme aux quarante ecús semnate de Voltaire, Émile ou de l’éducation de Jean Jacques Rousseau, apărută în 1762, Scrisorile pentru surzi şi muţi ale lui Diderot, din 1751, sau o ediţie în două volume Caracterele de La Bruyère, publicată la Dresda în 1755. Vizitarea expoziţiei a fost urmată de vizionarea unui film inspirat de piesa de teatru Ruy Blas, de Victor Hugo, autor reprezentat în expoziţie prin câteva volume.


 

            În data de 31 octombrie, sub coordonarea pr. prof. Codin Şimonca-Opriţa, elevii clasei a X-a au avut parte de o oră de dirigenţie în care l-au avut ca invitat de onoare pe maestrul Roberto Salvalaio (Italia), dirijor de renume mondial, care le-a vorbit despre rolul credinţei şi al muzicii în viaţa omului, despre legătura dintre credinţă şi muzică, despre valori, despre păstrarea tradiţiilor. În aceeaşi zi, elevii seminarişti au participat la cursul „Alege viaţa”, sub coordonarea d-nei Anamaria Jitea.





 ___________________________


“Să ştii mai multe, să fii mai bun” - 2013

În săptămâna 1 - 5 aprilie 2013 în toate şcolile din România, sub genericul “Să ştii mai multe, să fii mai bun”, au avut loc o serie de activităţi, în urma cărora elevii să-şi completeze cunoştinţele pe care în mod obişnuit le dobândesc la clasă.

La Seminarul Teologic Ortodox Arad, aceste activităţi au debutat cu întâlnirea duhovnicească a elevilor seminarişti cu Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Chiriarhul le-a vorbit celor prezenţi despre post şi despre postire, despre folosul postului în urcuşul spre Înviere, despre paza minţii şi a simţurilor şi despre importanţa pregătirii teologice în anii de seminar. De asemenea a vorbit seminariştilor despre importanţa pelerinajului și al pelerinului în misiunea sa, făcând o incursiune istorică în istoria pelerinajului, accentul fiind pus pe perioada Constantiniană. A arătat că acest rol al pelerinajului s-a dezvoltat în contemporaneitate pe axa duhovnicească România - Ţara Sfântă – Egipt, datorită preocupărilor Patriarhiei Române. Mărturiile ierarhului au fost completate prin relatarea trăirilor  personale, de către un pelerin la aceste locuri, profesorul Pavel Sîrbu, de la Seminarul Teologic Ortodox Arad. Părintele Profesor Pompiliu Gavra, directorul şcolii, a mulţumit Înalt Preasfinţiei Sale pentru poveţele date şi pentru părinteasca purtare de grijă arătată în mod constant. ,,Săptămâna altfel” a continuat la seminar cu conferinţele duhovniceşti susţinute, cu binecuvântarea ÎPS Timotei de către Pr. dr. Vasile Pop, consilier Cultural la Centrul eparhial şi Preot Emil Roman, fost director al Seminarului.

De asemenea, un grup de elevi seminarişti, sub coordonarea pr. prof. Codin Şimonca-Opriţa, a efectuat în această săptămână o excursie prin ţară, vizitând Mănăstirea Lainici, complexul monumental Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu, Mănăstirile Hurezi, Bistriţa, Curtea de Argeş, un atelier de olărit la Horezu, Muzeul "Grigore Antipa" din Bucureşti, Palatul Parlamentului României, Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, Mănăstirea Antim, Catedrala Patriarhală, Mănăstirea Radu Vodă, Biserica Stavropoleos, Centrul Vechi al Bucureştilor, Biserica Sf. Spiridon, Biserica Zlătari, Ateneul Român, Mănăstirea Cozia, Muzeul Civilizaţiei Populare Româneşti ASTRA din Sibiu, Catedrala Mitropolitană din Sibiu, Facultatea de Teologie "Andrei Şaguna" din Sibiu, în toate aceste locuri beneficiind de îndrumările ghizilor profesionişti.



Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi 

la Facultatea de Teologie din Arad 

şi la 

Seminarul Teologic Ortodox din Arad


Ca în fiecare an, sărbătoarea bisericească a Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, este marcată în mod deosebit de către toate şcolile teologice din cuprinsul Patriarhiei Române, fie Seminarii liceale, fie Facultăţi, întrucât acestea se află sub patronajul duhovnicesc al acestor „mari dascăli ai lumii şi ierarhi”.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, instituţiile de profil din Arad, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” şi Seminarul Teologic Liceal, au prăznuit împreună pe „troiţa de arhierei”.

Programul zilei a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Veche din Arad, slujbă pontificată de ÎPS. Arhiepiscop Timotei şi de PS. Luchian, Episcop de Budapesta şi Administrator de Timişoara, pentru credincioşii ortodocşi sârbi, soborul fiind constituit din părinţii profesori de la facultate şi seminar iar răspunsurile liturgice au fost date, în limba română şi în limba sârbă, de corul bărbătesc al masteranzilor, condus de Conf. dr. Mircea Buta.

După încheierea oficiului liturgic, programul a continuat cu festivitatea academică desfăşurată în Aula Facultăţii de Teologie, la prezidiul manifestării aflându-se ÎPS. Arhiepiscop Timotei, PS. Luchian, Conf. dr. Cristinel Ioja, Preşedintele Senatului Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, PC. Pr. Prof. dr. Ioan Tulcan, Decanul Facultăţii de Teologie, PC Pr. Pompiliu Gavra, Directorul Seminarului Teologic şi PC. Lect. dr. Gabriel Basa. După rostirea mesajelor de către toţi cei amintiţi, a urmat disertaţia Pr. Lect. dr. Gabriel Basa legată de sărbătoarea zilei. Acelaşi cor a oferit, apoi, un scurt concert, format din trei piese corale între care au fost intercalate citiri din opera Sfinţilor Trei Ierarhi.

La finalul manifestării au fost premiaţi, de către cei doi ierarhi, ocupanţii primelor trei locuri de la Concursul Naţional „Dumitru Stăniloae”, fiindu-le oferite pachete cu cărţi. Pentru secţiunea dedicată studenţilor au fost premiaţi, în ordinea descrescătoare a punctajului: Masteranzii: Ţuţuroi Cristian, Stoenescu Alexandru şi Ilota Sorin. Pentru secţiunea dedicată elevilor seminarişti au fost premiaţi: Mîlcomete Ovidiu Ionuţ, Cioară Darius şi Muţ Ştefan Ioan.

(Sursa articolului: http://www.teologiearad.ro/?p=1238; autor: pr. lect. dr. Filip Albu)






_________________________________________________________

La Colegiul Naţional "Moise Nicoară" a avut loc, 

în luna mai a anului 2011, o inedită masă rotundă

În dezbaterea cu tema „Drepturile fundamentale ale omului din perspectivă transdisciplinară”, s-au pus în discuţie problemele specifice ale unui nou domeniu de cunoaştere, cel al bioeticii: dreptul al viaţă, respectiv problema avortului, a transplantului de organe, a eutanasiei, a pedepsei capitale, a clonării, precum şi relaţia iubire-sexualitate-căsătorie. Elevii de liceu participanţi au avut ocazia să dezbată toate aceste probleme ale „eticii vieţii”, profitând de prezenţa unor specialişti de marcă, în domeniu: pr. prof. Codin Şimonca-Opriţa, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Arad, lect. dr. Anca Mustea, de la Universitatea „Vasile Goldiş”, dr. Gheorghe Furău, medic ginecolog la Spitalul Matern, Florin Roman, procuror criminalist la Parchetul de pe lânga Tribunalul Arad, Cristian Bocancea, profesor de filozofie la Colegiul Naţional Moise Nicoarădiac. prof. Florin Sirca, inspector de specialitate - Religie la IŞJ Arad şi profesor la Seminarul arădean.

Astfel, print-o abordare transdisciplinară, medicul, psihologul, preotul, juristul, filozoful şi educatorul au dat fiecare răspunsurile lor la întrebările elevilor, într-o discuţie vie, firească, consistentă, fără inhibiţii şi prejudecăţi. Masa rotundă a fost organizată şi moderată de pr. prof. Mircea Hurdea (profesor titular la Colegiul Naţional Moise Nicoară” şi la  Seminarul Teologic Liceal Ortodox Aradşi prof. Mirela Mureşan (prof. titular la CNMN).

Această întânire în „cuget şi simţiri” e elevilor, profesorilor şi specialiştilor în domeniu s-a încheiat cu lansarea unui proiect ambiţios, pentru anul şcolar viitor: realizarea unei reviste electronice, on-line, a elevilor, care să faciliteze dialogurile transdisciplinare între tinerii adolescenţi.


În acest cadru, s-a lansat şi o carte, pe suport electronic: „Drepturile fundamentale ale omului în viziune transdisciplinară”, coordonator pr. prof. Mircea Hurdea, editată de Editura Fundaţiei Moise Nicoară. Ea cuprinde lucrările elevilor de la „Moise Nicoară” şi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Arad, participanţi la Simpozionul Educaţia pentru o cultură a drepturilor fundamentale, care s–a desfăşurat în decembrie, 2010.

 


LANSARE DE CARTE

În primăvara anului 2011, domnul profesor Pavel Sîrbu, fost Inspector Şcolar General la ISJ Arad, în prezent profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, şi-a lansat cartea Pelerin la Locurile Sfinte, prefaţată de ÎPS dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului. Lucrarea prezintă o imagine a acestor locuri, de la poziţionarea geografică ori aspectele istorice, până la locaşuri care vorbesc despre viaţa Mântuitorului nostru Iisus Hristos. De menţionat că ilustraţia, de o calitate excepţională, îl ajută pe cel care o lecturează să călătorească vizual în acest spaţiu spiritual.
În luna mai a anului 2013 domnul profesor Pavel Sîrbu a lansat o a doua carte pe teme asemănătoare, Egiptul, de la faraoni la creştinism.

https://sites.google.com/a/seminararad.org/site-principal/olimpiada-2011/Carte%20Egipt%20Sirbu.JPG


Lansare de carte

În anul 2014 Seminarul Teologic Ortodox din Arad semnat un protocol de colaborare cu Centrul Cultural Judeţean Arad şi cu Colegiul Naţional "Moise Nicoară" din Arad, protocol în urma căruia s-a derulat un proiect în care patru elevi ai Seminarului (Maria Bumb, Silvia Bisorca, Claudiu Indrei şi Ionuţ Hulbăr, toţi clasa a IX-a), coordonaţi de pr. prof. Codin Şimonca-Opriţa, respectiv unsprezece elevi ai Colegiului Naţional "Moise Nicoară" (clasa a X-a F), coordonaţi de d-na prof. dr. Diana Şimonca-Opriţa, sub îndrumarea doamnei etnolog dr. Rodica Colta (CCJA), au adunat material pe baza unor chestionare, prin întrebări adresate localnicilor mai în vârstă în satele din care provin elevii. De asemenea s-au adunat şi fotografii vechi, rezultând o carte, Memorie culturală locală. XF - IX. Anchetă de teren. Volumul a fost lansat la Coelgiul Naţional "Moise Nicoară" din Arad, la data de 16 iunie 2014.

https://sites.google.com/a/seminararad.org/site-principal/olimpiada-2011/Coperta%20volum%20memorie%20culturala%202014.JPG

Afişul lansării cărţii

https://sites.google.com/a/seminararad.org/site-principal/olimpiada-2011/afis%20%281%29.JPG?attredirects=0




Lansarea cărţii "Memorie culturală locală"