Acasă‎ > ‎PROIECT ERASMUS+ 2017‎ > ‎

Voluntari în Spania şi Portugalia

Elevi ai Seminarului Teologic Ortodox Arad

- voluntari în Spania şi Portugalia

 

În perioada 1 octombrie – 24 noiembrie, 14 elevi ai Seminarului Teologic Ortodox Arad au participat ca stagiari în proiectul Erasmus+_”Ecumenism şi voluntariat social pentru o carieră de succes”. Proiectul a fost iniţiat de către consorţiul VET format din licee şi seminarii teologice din regiunea de vest şi nord-vest, coordonat de Seminarul Teologic Ortodox Arad aplicant, Liceul Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea şi Liceul Pedagogic "Carmen Sylva" din Timişoara, secţia teologie ortodoxă, în calitate de membri ai consorţiului. Proiectul le-a oferit elevilor din şcolile teologice menţionate şansa de a învăţa să aplice practic, într-un context ecumenic real,  ceea ce învaţă la nivel teoretic prin curricula şcolară. Prin activităţile practice ale plasamentului, participanţii au găsit soluţii pe care slujitorii Bisericii trebuie să le adopte pentru a face faţă unor probleme ale societăţii contemporane, după modelul unor practici asemănătoare din cadrul unor organizaţii şi asociaţii aflate pe lângă Biserica Catolică din Spania şi Portugalia. În cadrul proiectului elevii au desfăşurat activităţi practice la firme de stagiu din Spania şi Portugalia (Almanjáyar en Familia si Fegradi Cocemfe din Granada, Spania şi Associacapo de Pais e Amigos das criancas Inadaptadas si Centro Social da Paróquia de Arcozelo din Barcelos, Portugalia). Prin aceste organizaţii, tinerii seminarişti au participat la activităţi de voluntariat în parohiile şi instituţiile cu care acestea colaborează, intrând în contact cu preoţi, psihologi, medici, asistenţi sociali şi voluntari care le-au oferit sprijin şi suport pentru dezvoltarea unor competenţe necesare atingerii obiectivelor proiectului. În cadrul acestora elevii au învăţat să adopte metode diverse,  deosebite şi adaptate pentru fiecare problemă în parte, precum: realizarea unor suporturi de consiliere, dezvoltarea de programe pentru tineret şi persoanele cu nevoi speciale, desfăşurarea unor activităţi caritabile şi filantropice, vizite pastorale în scopul convorbirilor duhovniceşti şi a colaborării, implicarea tinerilor în viaţa comunităţii, atragerea de voluntari pentru rezolvarea problemelor comunităţii, strângerea/atragerea de fonduri pentru rezolvarea unor probleme, organizarea unor programe recreative pentru tineri prin pelerinaje şi alte activităţi. Succesul activităţilor a fost asigurat prin profesionalismul organizaţiilor intermediare: M. E. P. Europrojects Granada, Spania şi Associação Intercultural Amigos da Mobilidade, Barcelos, Portugalia.

Activităţile specifice stagiului au fost completate de un program cultural diversificat, stagiarilor oferindu-li-se oportunitatea de a vizita obiective turistice din Granada, Cordoba, Barcelos, Braga şi Porto.

 

Rezultate ale proiectului:

- cunoştinţe, abilităţi practice de aplicare în context misionar, pastoral şi liturgic a învăţăturii moralei creştine;

- deprinderi  de organizare a unor programe educative cu impact semnificativ asupra tinerilor;

- elevi capabili să dezvolte programe educative pe teme controversate, în alte  licee vocaţionale  din  cele 3 judeţe;

- dezvoltarea abilităţilor lingvistice, interculturale,  a toleranţei şi respectului religios pentru participanţii la mobilitate;

- susținerea examenului de competenţe profesionale de către elevii participanţi la mobilitate;

- realizarea unui program de intervenţie pentru persoanele aflate în nevoi, de către fiecare participant; 

- publicația  “Samarineanul milostiv – cum îi ajutăm pe cei în suferinţă”;

- realizarea unui compediu  de 4 programe educative pe teme controversate, realizate de către participanţi;

-“Programe educative în lumina dreptei credinţe” care va fi susţinut în cadrul altor şcoli din cele trei judeţe;

- expoziţie de fotografii; 

- produse cu rol de diseminare: CD proiectului, prezentări PP, afişe, pliante , articole în mass media, prezentări pe Facebook, pe pagina web a şcolii;

- realizarea unei conferinţe interregionale la nivelul euroregiunilor vest şi nord-vest - "Învaţarea prin mobilitate- premisă a succesului în carieră".


În urma participării la stagiu elevii au primit: 

certificate de participare emise de organizaţii implicate în parteneriat;

- certificate lingvisticenivel A2, emise de către şcoală pentru cursurile de limba engleză şi certificate lingvistice pentru limba spaniolă şi portugheză emise de partenerii intermediari;

- certificat de calificare profesională care atestă dobândirea unor unităţi de competenţe precum: cunoaşterea corectă a învăţăturii de credinţă, aplicarea învăţăturii de credinţă în viaţa practică, fundamentarea biblică a învăţăturii de credinţă, oficierea corectă a cultului divin, exprimarea practică în cultul divin a învăţăturii de credinţă, capacitatea de a predica şi învăţa cuvântul lui Dumnezeu, organizarea de activităţi filantropice.

Proiectul a beneficiat de un grant de 72.980 EURO.


IMPRESII  ALE  STAGIARILOR

Pentru mine proiectul Erasmus a însemnat ceva nou, unic, o experienţă deosebită. Această oportunitate, de a pleca într-o mobilitate Erasmus în altă ţară, m-a făcut să văd  lumea cu alţi ochi, pe lângă faptul că mi-am făcut prieteni noi şi am cunoscut și persoane de altă naţionalitate.

                                                          Obrad Alexandru-Silvius, Seminarul Teologic Ortodox Arad

 

Pentru mine aceasta experiență în  Spania timp de 2 săptămâni a fost una foarte reușită, deoarece am învățat limba spaniolă, am învățat ceea ce înseamnă să lucrezi şi să îngrijeşti persoane cu nevoi speciale, ceea ce în ţară nu am avut posibilitatea să experimentez. 
Locul unde am fost cazați  pe perioada de stagiu a fost unul primitor şi confortabil. 

                                                            Hockl Elena, Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” Timişoara

 

Participarea în programul ERASMUS este o experienţă pe care niciun elev nu ar trebui să o rateze.  Acest stagiu de pregătire m-a ajutat să descopar care este gradul meu de flexibilitate şi cât de uşor ma adaptez la un nou stil de viaţă. Am fost pus în situaţia de a comunica şi de a interacţiona cu oameni noi, diferiţi din punct de vedere cultural. Această experientă m-a provocat să mă descurc de unul singur, departe de familie şi de prieteni. Singura soluţie a mea a fost  să fiu deschis la nou, să învăţ şi să accepte noile reguli ale sistemului în care am intrat, profitând la maxim de oportunitatea pe care am primit-o, aceea de a descoperi o lume nouă. În cadrul programului cultural am vizitat tot ce am avut ocazia şi mi-am adunat un bagaj serios de amintiri de suflet. În concluzie, pentru mine, “a fi elev Erasmus” a însemnat a mă lua la  întrecere cu mine însumi, pentru a-mi verifica posibilităţile de adaptare şi receptivitate la nou.

                                                 Turiac Raul Rusalin, Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” Timişoara

 

Dupa părerea mea, experienţa din Granada a fost una foarte plăcută,  pe care as repeta-o oricând. Am avut ocazia să văd şi să descopăr noi tradiţii, noi obiceiuri şi un alt stil de viaţă. Am fost impresionat de  iubirea cu care angajaţii firmei unde am fost în practică îi tratau pe acei oameni cu nevoi speciale. Cei de acolo dădeau dovadă de multă rabdare şi erau dedicaţi  meseriei pe care au ales-o.

                                            Mureşan Iustin, Liceul Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

 

Portugalia este o țară foarte frumoasă, cu locuri minunate și oameni deosebiți. Fiind o țară foarte primitoare am reușit să mă acomodez repede, și tot la fel de repede să mă îndrăgostesc de ea.Cele două centre la care ne-am desfășurat activitatea au fost foarte primitoare, ne-am împrietenit repede cu angajaţii de acolo; chiar dacă ne era mai greu să comunicăm, tutorii veneau în ajutorul nostru. Am fost implicați în foarte multe activități, am învățat cum să atragem alți voluntari, am ajutat angajații cu tot ce am putut...Totul a fost minunat, o experiență de neuitat!             

                                                               Gaidoș Lucian, Seminarul Teologic Ortodox Arad

 

A fost o experiență plãcutã si foarte educativã; pentru mine a însemnat foarte mult si am învãţat sa fiu alt fel de om şi să privesc spre cei aflaţi în suferinţă cu alţi ochi.

                                                            Praţa Flavius, Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” Timişoara

 

A fost o şansă de maturizare, de autocunoaştere, de a trăi şi comunica cu adevărat intercultural, de a lega prietenii care să te ducă în toate colţurile lumii, de a te simţi mai bogat pe toate planurile: educativ, social, cultural, comportamental. Erasmus+ m-a ajutat să-mi  dezvolt noi competenţe şi să descopăr noi culturi şi să simt că aparţin Europei. Cu ocazia acestui proiect am reusit sa cunosc nisșe oameni extraordinari, oameni ce te inspiră şi motivează. Desi am avut ocazia să ajutăm doar persoane cu dizabilităţi şi persoane vârstnice şi tineri cu probleme de comportament, sper ca pe viitor să pot fi implicat şi în alte proiecte şi să ajut cât de mult pot.

                                                Alb Antoniu, Liceul Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

 

Pe toata durata voluntariatului în Spania am învăţat foarte multe lucruri. Am fost impresionat  de felul în care sunt ajutate persoanele cu nevoi speciale din Spania. Ne-am implicat în activităţile zilnice derulate la centru. A fost o experienţă extraordinară care m-a maturizat.

                                                        Roșu Ionel, Liceul Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

 

Am fost impresionat de modul în care ne-au primit cei de la M.E.P. și de modul în care au organizat stagiul nostru în Spania. La firmele de stagiu personalul te făcea să te simți important și foarte bine tot timpul, deoarece ei nu doreau să vadă pe cineva trist, mai ales că se lucra cu copii cu lipsă de afecțiune. M-am simțit acolo ca acasă.

                                                                           Andrei Cioara, Seminarul Teologic Ortodox Arad

 

În acest proiect am avut ocazia să cunosc tineri cu diferite probleme, cum ar fi consum de droguri, compotament vulgar și conduită sexuală deviantă. La nivelul tinerilor de liceu, care trec printr-o continuă mișcare și transformare, comunicarea și capacitatea de a lua decizii în ceea ce privește cariera, sunt uneori sub semnul întrebării; după părerea mea aceasta este problema lor. De aceea am avut parte de un program educativ cu acei tineri, pe care i-am ajutat să înțeleagă că nu e este o cale de rezolvare ceea ce fac și că ar trebui să se gândească la viitorul lor, la o carieră , familie etc.

                                                       Caragea Marian, Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” Timişoara

 

La M.E.P. am fost primiți cu bucurie și personalul  angajat ne-a învățat că tot timpul, prin comportament și atitudine,  trebuie să transmitem o stare pozitivă . Toți cei cu care am relaționat ne-au considerat ca pe niște membri din familia lor și doreau să ne simțim ca și acasă, ceea ce le-a și reușit.           

Stanciu Mihai, Seminarul Teologic Ortodox Arad

 

Pentru mine, experiența din Spania a fost una deosebit de placută, fiind un prilej de a-mi dezvolta abilități de comunicare și de voluntariat. Aici am avut ocazia de a-mi da seama ce înseamnă să fii voluntar, dar și să cunosc oameni noi, deschiși mereu spre comunicare. Prima impresie pe care mi-am făcut-o a fost că spaniolii sunt oameni senini, veseli și mereu deschiși spre dialog. Cazarea în Granada a fost foarte bună, într-un apartament dotat cu toate cele necesare, iar faptul că am împărțit acest apartament timp de 2 săptămâni cu un grup de elevi din Polonia, a reprezentat un mod de a cunoaște și de a relaționa cu elevi din diferite medii. La organizația de primire MEP am avut parte de o primire foarte călduroasă; membrii organizației se străduiau să aranjeze toate lucrurile ca să ne simțim cât mai bine și ca acest proiect să fie un succes. În practică, la firma de stagiu am rămas plăcut impresionat de căldura și dragostea cu care sunt îngrijite persoanele cu dizabilități și de toate activitățile prin care încearcă să-i integreze în societate și să îi facă să se simtă ca niște oameni normali.  Am beneficiat de un program cultural, în cadrul căruia am vizitat multe obiective turistice importante din orașul Granada și am avut o zi dedicată vizitării orașului Cordoba. Aici am admirat multe clădiri vechi și impunătoare, care completează bogata cultură a Spaniei. Mă bucur foarte mult că am avut oportunitatea de a participa la acest proiect, care mi-a oferit șansa de a interacționa cu persoane din alte medii sociale, dar și cu persoane cu nevoi speciale. De asemenea, vizitele culturale mi-au imbogățit mult cultura generală, precum și competențele lingvistice, privind comunicarea în limba engleză și limba spaniolă.

                                        Nicoară George-Antoniu, Liceul Pedagogic “Carmen Sylva”, Timișoara

 

IMAGINI DIN TIMPUL DERULĂRII PROIECTULUI